Art.nr. 495301

    Salt Test-Set

    Uitrusting voor vooronderzoeken voor restauratie van metselwerk

    Varianten
    4953 | Salt Test-Set
    Grootte / hoeveelheid

    Productspecificaties

    De genoemde waarden staan voor typische producteigenschappen en moeten niet als bindende productspecificatie worden uitgelegd.

    Toepassingsgebied

    • Bepaling van het zouttype en concentratie
    • Basismateriaal voor bemonstering

    Eigenschappen

    • Detectiereagentia:
      van elk 1 stuk MQuantTM Sulfaat-, Nitraat- en Chloridetest, 100 stuks FisherbrandTM kleurfixerende pH indicatiestrips, 1 flesje natuurlijk (L+) wijnsteenzuur
    • Verwerking
      • De meting uitvoeren
        - Haal een analysestick uit de koker en sluit deze onmiddellijk weer af. Raak de testvelden niet met uw vingers aan!
        - Dompel de analysesticks met alle testvelden gedurende ongeveer 1 seconde in de voorbereide analyseoplossing.
        - Vergelijk de kleur van de analyseteststrook (testvelden) met de kleurserie van het label na een wachttijd van 1 minuut. Lees de bijbehorende zoutconcentraties af in g/l.
        - Zet de waarde in g/l om in de overeenkomstige zoutconcentratie [massa%]. Gebruik de tabel onder Toepassingsvoorbeelden.

    • Verwerkingsinstructies
      • Voor de bereiding van monsters is gedestilleerd water nodig. Giet gedistilleerd water in de spuitfles van 250 ml voordat u de diagnosebox gebruikt.

        Verschillende bouwmaterialen moeten afzonderlijk worden getest. We raden u daarom aan verzamelde bouwstofmonsters afzonderlijk te nemen voor het volgende onderzoek, afhankelijk van het type bouwmateriaal (pleister, metselmortel, steen, enz.).

        De volgende wateroplosbare zouten werden getest: chloriden, sulfaten en nitraten. Hiervoor zijn teststrips voorzien in de inhoud van de koffer.

         

         

        Monstervoorbereiding

        De afzonderlijke bouwstofmonsters met een hamer zo fijn mogelijk maken en verpulveren, zonder onzuiverheden.

        Weegproef van het bouwmateriaal

        Weeg 10 gram bouwmateriaal af met behulp van de lepelweegschaal.
        Plaats vergruisd monstermateriaal in een glazen fles met wijde opening.

        Korte beschrijving van de digitale weegschaal

        - Gebruik alleen op een vlakke ondergrond!

        - Gebruik geen materialen die oplosmiddelen bevatten!

        - Weegbereik tot 300 g

        - Automatische uitschakeling na 1 minuut wanneer niet in gebruik


        (Inschakelen: ON/Tare-toets, weegeenheid: gram of oz instelbaar via Σ/Unit 3 sec. lang indrukken, uitschakelen: toets ON / Tare 3 sec. lang drukken.)

         

        Monstervoorbereiding

        - Trek 50 ml gedistilleerd water in de plastic spuit en voeg dit langzaam aan het bouwstofmonster toe in de glazen buis met de brede hals.
        - Krachtig schudden.

        - Gebruik de weeglepel (metalen spatel) en voeg wijnsteenzuur in porties toe, zodat een pH van 5 wordt ingesteld. Schud krachtig na elke toevoeging en controleer de pH-waarde met pH-teststaafjes.

         

        Nauwkeurigheid / Reproduceerbaarheid
        De nauwkeurigheid van de resultaten is afhankelijk van de volgende parameters:

        - 10 g monstergewicht

        - 50 ml dist. water (volume)

        - pH-waarde 5 (volledige oplossing van wijnsteenzuurkristallen)

         

        De resultaten van de analyse bieden waardevolle indicatieve informatie over de toestand of belasting van de onderzochte bouwmaterialen. Ze vervangen echter niet de professionele analyse van laboratorium en voldoen niet aan de norm. Nadere onderzoeken chemisch en / of technische planning kunnen worden uitgevoerd via Remmers GmbH of het Bernhard Remmers Institut für Analytik.

    • Toepassingsvoorbeelden
      • Chloride mg/l
        massa %
        500
        0,25
        1000
        0,5
        1500
        0,75
        2000
        1,0
        3000
        1,5
        Nitraat mg/l
        massa %
        10
        0,005
        25
        0,0125
        50
        0,025
        100
        0,05
        250
        0,125
        500
        0,250
        Sulfaat mg/l
        massa %
        200
        0,1
        400
        0,2
        800
        0,4
        1200
        0,6
        1600
        0,8

        Om het totale zoutgehalte van het monster te bepalen, worden de afzonderlijke resultaten chloride, nitraat en sulfaat bij elkaar opgeteld.

    • Algemene instructies
      • Algemeen
        Verweringsprocessen en de aanwezigheid van vocht en zouten in aangrenzend terrein kunnen een geleidelijke degradatie veroorzaken van de stevigheid van het materiaal en uiteindelijk de vernietiging van de steenstructuur die uiteenvalt in minerale componenten en steenfragmenten. Naast de natuurlijke factoren van verwering komen als versnellende invloeden de atmosferische vervuiling in de stad (SO2, NOx), de aanwezigheid van composietmaterialen (bijv. steen voegmortel), de vorm van het gebouw en de microklimatische invloed op dit gebouw.

         

        Zoutaantasting

        De aanwezigheid van zouten en zoutoplossingen in de poriënstructuur van bouwmaterialen leidt in de loop van de tijd tot ernstige schade. Schadensmechanismen zijn:


        Lineaire groeisdruk:
        Tijdens kristallisatie uit oververzadigde oplossingen groeien zouten tegen de poriënwanden en oefenen druk uit.


        Hydratatie druk:
        Schadelijke zouten kunnen, afhankelijk van het omgevingsklimaat ( temperatuur, relatieve luchtvochtigheid), in verschillende hydrateringsstappen voorkomen . Dit betekent dat zogenaamd "water van kristallisatie" wordt opgenomen in of afgegeven uit het kristalrooster afhankelijk van de vochtigheids- en temperatuuromstandigheden van de omgeving. Dit gaat gepaard met aanzienlijke volumeveranderingen, die op hun beurt druk uitoefenen op de poriënwanden in zwaarzoutrijke zones van de steenstructuur.
        Gemakkelijk oplosbare zouten, zoals bijvoorbeeld Alkali- en aardalkalisulfaten worden chloriden en nitraten daarom als bijzonder gevaarlijk beschouwd.


        Hygroscopisch effect van zouten:
        Belangrijk in de context van de schadebeeld door zoutbelasting is ook het zogenaamde "hygroscopische" effect van veel zouten. Het bestaat uit het feit dat deze zouten de neiging hebben, zelfs bij omgevingsvochtigheden ruim onder 100% rel. vochtigheid water opnemen uit de lucht om zich uiteindelijk daarin op te lossen.