©
Onderwerp: Bouwbescherming

De juiste ESD of AS vloer kiezen

dinsdag, 26.09.2023

Wat is het verschil tussen ESD en AS-vloeren?

Brochure 5+5 garantieconcept

Van de architect tot de Plant Manager: iedere partij treft de nodige maatregelen en voorzieningen om medewerkers en materialen te beschermen. Een goede vloer is letterlijk de basis van een veilig en efficiënt productieproces. Maar hoe weet je welke vloer je precies nodig hebt? Wie op zoek gaat naar een industriële vloer, komt ongetwijfeld de termen ESD en AS tegen. Wij leggen je in deze blog graag uit wat ESD en AS inhouden. 

Wat is ESD?

ESD staat voor electrostatic discharge, ofwel elektrostatische ontlading. ESD is een kortdurende elektrische stroom tussen twee verschillend elektrisch geladen (geïsoleerde) lichamen, waardoor ladingsvereffening plaatsvindt. In simpele taal: het ontstaan van een elektrische schok. Soms merk je dat, bijvoorbeeld als je met plastic zolen op vloerbedekking hebt gelopen en vervolgens een deurklink aanraakt. Vervelend, maar niet per se gevaarlijk. Bij bepaalde distributie- en productieprocessen ligt dat echter anders. Daar kan zelfs de kleinste ontlading behoorlijke gevolgen hebben. We onderscheiden twee soorten situaties:

  1. Chemische productieprocessen

Bij productieprocessen waar explosieve stoffen en chemicaliën betrokken zijn, vormt een elektrische schok een groot risico. De vorming van vonken kan bij deze stoffen namelijk leiden tot brand en explosies. Dat kan uiteraard resulteren in financiële verliezen, maar een nog grotere zorg is de veiligheid en gezondheid van het personeel dat met deze stoffen werkt. Dit soort ruimtes noemen we ATEX-zones, naar het Franse Atmosphères Explosives. 

  1. Elektronische productieprocessen

Micro-elektronische componenten zoals op een moederbord, zijn zeer gevoelig voor ESD, en bij zeer lage voltages (soms zelfs al bij 10 volt). ESD kan bij micro-elektronische componenten directe of latente schade veroorzaken. Directe schade wordt meestal snel opgemerkt, omdat een elektronisch product niet (naar behoren) werkt. Maar bij latente schade beschadigd het component in die mate, dat de schade vaak pas in gebruik merkbaar (of zelfs zichtbaar) is. Dit leidt tot storing of complete uitval. Met als gevolg dat producten teruggeroepen moeten worden. Dit soort ruimtes noemen we EPA-zones, een afkorting voor de Engelse term ESD Protected Area. 

Het verschil tussen ESD en AS-vloeren

Het verschil tussen ESD en AS vloeren is respectievelijk (en kort door de bocht), de bescherming van (elektronische) producten en de bescherming van personen. In beide gevallen is het zaak te zorgen dat de weerstand zo laag mogelijk is. Een ESD vloer zorgt ervoor dat de persoonsoplading niet hoger oploopt dan 100 volt, en de weerstand van het systeem kleiner blijft dan 10 tot de 9e Ohm. Daardoor raken micro-elektronische componenten niet beschadigd. Een AS vloer is een antistatische vloer, waarbij de oplading van de persoon beperkt wordt tot 2000 volt en de weerstand van het systeem kleiner moet zijn dan 10 tot de 6e Ohm. 

Waaruit bestaat een ESD/AS-vloer?

Een ESD vloer of AS vloer is opgebouwd uit de volgende lagen:

  1. Klassieke primer – zorgt voor een goede hechting. Hierbij is het type en de staat van de ondergrond uiteraard van belang. 
  2. Schraaplaag – om de ondervloer te egaliseren. Een continue laagdikte is namelijk van uiterst belang voor een goede geleiding.
  3. Koperstrips – zorgen ervoor dat de geleiding veilig naar de aarde afgevoerd wordt.
  4. Aansluitpunten aarding
  5. Geleidende laag – doorgaans een epoxy conductive layer van koolstofvezels, welke de geleiding verzorgen
  6. Coating – de afwerking. Eventueel uitgevoerd in anti-slip of met een sealer. 

Normering en meting 

Je weet nu wat ESD en AS-vloeren zijn. Maar hoe weet je welke vloer het beste bij jouw wensen en eisen past? In deze blog vertellen we je daar meer over. Naast dat een vloer aan jouw wensen en eisen moet voldoen, zijn er ook normeringen om rekening mee te houden. In dit geval is dat de ESD-norm NEN en IEC 61340. Voor én tijdens het plaatsen dient gemeten te worden of de vloer aan de normering voldoet. En ook na ingebruikname moet dit periodiek getest worden. Dit gebeurt door een onafhankelijke, gecertificeerde inspecteur.

Waarom een vloer van Remmers?

Elke ruimte heeft een vloer nodig, maar de afwegingen bij het kiezen van een ESD/AS vloer zijn zoveel meer dan dat. De vloer moet over zijn gehele levensduur dezelfde bescherming aan mens en materiaal bieden. Kies je voor een vloer van Remmers, dan kies je een vloer die gegarandeerd zijn werk blijft doen. Met Remmers 5+5 garantie bieden wij namelijk een onderhouds- en garantiecontract van 5+5 jaar. Dit is een driehoeksgarantie, waarbij elke partij zijn verantwoordelijkheden heeft. Remmers adviseert en levert de vloer, MAAT Ingenieurs meet en keurt en jij als gebruiker draagt zorg dat de vloer correct onderhouden wordt. De inspectie van de vloer vindt iedere vijf jaar plaats. De kwaliteit die wij beloven, wordt dus bovendien getest door het onafhankelijk gecertificeerde Maat Ingenieurs. 

Meer weten over de vloercoatings van Remmers met ESD of AS-functie? Lees er hier meer over.