©
Onderwerp: Bouwbescherming

ESD en AS: hoe weet ik welke geleidende vloer ik nodig heb?

dinsdag, 26.09.2023

De basis van een veilige werkomgeving

Brochure 5+5 garantieconcept

Een geleidende vloer is de basis van een veilige werkomgeving waar werknemers en producten goed beschermd zijn tegen elektrostatische schokken. ESD en AS vloeren zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen, elk met hun specifieke eigenschappen. Om de juiste vloer te kiezen, is het van belang om jouw wensen en eisen omtrent jouw nieuwe industriële vloer goed in kaart te brengen. Met deze blog weet je in vijf stappen waar je op moet letten. 

Wat zijn ESD/AS-vloeren?

ESD staat voor electrostatic discharge (elektrostatische ontlading) en AS voor antistatisch. In onze vorige blog legden we al uit dat een ESD-vloer toegepast wordt in ruimtes waar bijvoorbeeld de productie van elektronica plaatsvindt. Een ESD-vloer zorgt ervoor dat de persoonsoplading niet hoger is dan 100 volt, omdat micro-elektronische onderdelen al bij de geringste ontlading beschadigd kunnen raken. AS-vloeren worden toegepast bij chemische productieprocessen, waar de vonken die bij de ontlading ontstaan, een risico vormen op brand en explosies. Daarom blijft bij een AS-vloer de persoonsoplading beperkt tot 1000 volt. 

Het juiste ESD/AS vloersysteem

Door de volgende vijf stappen te doorlopen, krijg je een goed beeld van welke technische eigenschappen van belang zijn in jouw situatie. 

Stap 1 – Toepassing

Allereerst is natuurlijk van belang in welke ruimte de vloer geplaatst wordt. Wat voor bedrijfsprocessen vinden hier plaats? Betreft het een distributiehal? Of worden er mechanische of chemische productieprocessen uitgevoerd? De gebruiksfunctie van de ruimte bepaalt in welke mate de spanning afgevoerd dient te worden. 

Stap 2 – Intensiteit belasting

Hoe intensief wordt de vloer gebruikt? Denk daarbij aan hoeveel er door medewerkers heen en weer gelopen wordt op de vloer, maar vergeet ook niet de mechanische belasting. Wordt er bijvoorbeeld met heftrucks of smallegangentrucks over de vloer gereden? 

Stap 3 – Wensen en (wettelijke) eisen

Zet je overige wensen, maar ook de wettelijke eisen op een rij. Is een anti-slip coating wenselijk of misschien zelfs verplicht? En zo ja, aan welke antislipklasse (R-waarde) moet deze dan voldoen? Wil je een ruw oppervlak met noppenstructuur, of juist een glad oppervlak? Moet de vloer bestand zijn tegen de invloed van chemicaliën? Is de ondergrond misschien gevoelig voor scheurvorming? Dit zijn allemaal omstandigheden die om specifieke eigenschappen van een vloersysteem vragen. 

Stap 4 – Budget

Nu je helder hebt welke eisen jij aan een vloer stelt, is het tijd om naar je budget te kijken. Elke optie is er in verschillende prijsklassen. 

Stap 5 – Esthetiek

Ben je er door bovenstaande stappen uit qua wensen, eisen en budget? Dan volgt er nog een optionele, vijfde stap: in welke mate is de afwerking van de vloer van belang? Je kunt namelijk kiezen voor een sealer, die de vloer een mooiere uitstraling geeft. Dit is echter geen must. De sealer dient enkel een esthetisch doel en heeft geen functionele voordelen. 

Het juiste advies

Misschien heb je nu een heel duidelijk beeld van welke vloer jij nodig hebt. Vaak kun je echter nog wel wat advies gebruiken. Wellicht heb je nog vragen over de wettelijke eisen waar de vloer aan moet voldoen. Hoe zit het bijvoorbeeld met keuringen en inspecties? En wat mag je van een leverancier verwachten op het gebied van garantie? 

Remmers helpt dagelijks ondernemers op weg bij de vraag welke ESD/AS vloer de juiste keuze is voor hen. Daarbij maken we gebruik van onze jarenlange ervaring op het gebied van ESD en AS, om zo tot een maatwerkoplossing te komen die bij jouw situatie past.

Meer weten over de vloercoatings van Remmers met ESD of AS-functie? Lees er hier meer over.