©

Algemene verwerkingsvoorschriften voor solventgedragen systemen

Zo slaagt u in de toepassing

Algemene verwerkingsvoorschriften

2K PUR-lakken en vernissen kunnen de perfecte keuzezijn bij talrijke applicaties wanneer men de volgende puntenin acht neemt:

  • De mengverhouding en de potlife van de lak/vernis moeten gerespecteerd worden. Het verstrijken van deze potlife is niet altijd merkbaar (de viscositeit wordt niet noodzakelijk groter en er is ook niet altijd een gelatinering). Ongunstige parameters (temperatuur of luchtvochtigheid) kunnen de potlife van het mengsel en de doordroging negatief beïnvloeden.
  • De mengverhouding van de PUR-lakken/vernissen van Remmers wordt aangeduid in volumedelen; het gebruik van het mengbekersysteem voor 2K-lakken is dus aan te bevelen.
  • Een zorgvuldige menging (idealiter met de Patentmixer, art. nr. 474701/474702) van de 2 componenten -en eventueel van de verdunner- is essentieel voor een goede bestendigheid en een uniform aspect van het finale oppervlak.
  • De verpakkingen steeds hermetisch gesloten houden. De PUR verharders reageren met de luchtvochtigheid.
  • De PUR-lakken/vernissen van Remmers zullen alleen met de aanbevolen verdunner gemengd worden. Het gebruik van een onzuivere verdunner kan een laklaag genereren die niet voldoende vernet is.
  • Water en het specifieke schoonmaakproduct UN-894 (bijv. resten in de spuitmachine) mogen niet in contact treden met het PUR-product. De spuitmachine moet met de WV-891-Spoelverdunning schoongemaakt worden.
  • Gebleekt hout moet minimum 48u drogen alvorens de lak/vernis aan te brengen. Gebruik op dit soort oppervlak enkel een PUR lak/vernis van Remmers die met de PUR H-280 gebruikt wordt.
  • De PUR-lakken en vernissen kunnen na droging niet opgelost worden door de korte actie van een solvent. Consulteer de technische fiche om te weten binnen welke tijdsinterval de lakken/vernissen onmiddellijk gecoat kunnen worden zonder schuren. Indien men deze interval overschrijdt, moet men de lak/vernis eerst opruwen en ontstoffen net voor men de coating aanbrengt.
  • De minimale temperatuur tijdens de drogings-/verhardingsfase is 18 °C gedurende minstens 48u voor een optimale vernetting en minimale restemissie te bekomen. Dit element is vooral van belang bij PUR-lakken en vernissen met sterke vernetting in een mengverhouding van 5/1, 4/1, enz.
  • Het gebruik van een lak/vernis met lage waarde aan solventen (bijv. watergedragen lakken/vernissen van Remmers) moet systematisch overwogen worden. Dit is vooral van belang bij bouwelementen die onderworpen zijn aan de Decopaintrichtlijn.