Het fenomeen van elektrostatische op- en ontlading doet zich in het dagelijkse leven bijna overal voor. Zelfs een kortstondige aanraking tussen twee lichamen creëert een elektrostatische spanning, die zich weer ontlaadt bij contact met een ander lichaam. Dit verschijnsel kan elektrostatisch gevoelige onderdelen, zoals micro-elektronica, beschadigen. Vaak zijn zelfs de kleinste ontladingen voldoende om storingen of een volledige uitval van de onderdelen te veroorzaken. Het probleem is dat die pas optreden als het eindproduct al in gebruik is. Het gevolg: dure downtime of terugroepen van producten.

Maar ook explosieve of chemische stoffen vormen een groot probleem. Bij vonken kunnen ze namelijk brand of een explosie veroorzaken, met financiële verliezen tot gevolg.

Dit soort schade voorkomen is dan ook een absolute prioriteit, want de kosten kunnen hoog oplopen en rechtvaardigen hieromtrent elke inspanning. De hoogwaardige elektrisch geleidende en antistatische coatings van Remmers minimaliseren deze gevaren en risico's aanzienlijk.

Veilige elektrisch geleidende (ESD) vloersystemen

Voor meer werkveiligheid rond gevoelige onderdelen

ESD staat in het Engels voor elektrostatische ontlading. Dit fenomeen is in talrijke sectoren een heikel punt. Denk hierbij aan de automobiel- en toeleveringsindustrie, de elektronica en de farmaceutische sector, de machinebouw en de luchtvaartindustrie ... Al deze sectoren verwerken onderdelen die zeer gevoelig zijn voor elektrostatische ontladingen en ook wel ESDS (electrostatic discharge sensitive) worden genoemd. Om de kwaliteit van deze delicate producten te waarborgen, moeten ze worden beschermd tegen elektrostatische ontladingen. In het dagelijkse leven nemen we elektrische ladingen op en ontladen die onbewust op andere voorwerpen. Als we een gevoelig elektronisch onderdeel aanraken, zijn zelfs ontladingen van amper 50 of 100 volt voldoende om het permanent te beschadigen.

Daarom worden zulke delicate onderdelen vaak verwerkt in een zogenoemde EPA (electrostatic protected area of tegen elektrostatische ontladingen beschermde ruimte). De vloer is dan ook een onderdeel van de uitrusting in een EPA. Ook in cleanrooms worden de vereisten inzake elektrostatische ontlading steeds relevanter. Elektrisch geleidende vloercoatings worden namelijk niet alleen aangebracht in uiterst gevoelige beschermde zones, maar ook in werkplaatsen, magazijnen en laboratoria.

Elke productiefaciliteit en sector is anders, met uiteenlopende eisen en bijzondere uitdagingen voor de vloercoating. De elektrisch geleidende vloersystemen van Remmers kunnen flexibel in elke situatie worden aangebracht. Remmers heeft altijd een ideale oplossing om gevoelige componenten te beschermen tegen elektrische ontlading, ongeacht de uitdagingen en vereisten – of het nu gaat om slipbestendigheid, chemische en mechanische weerstand, slijtvastheid, een vaste ondergrond of reinigbaarheid.

Duurzame antistatische vloersystemen

Voor maximale werkveiligheid rond potentieel explosieve stoffen

AS staat voor antistatisch, maar wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Het doel is de opgebouwde lading in de grond af te voeren, met name om mensen en machines in gebouwen en in de omgeving te beschermen tegen explosies en brand, en om een veilige werkomgeving te garanderen. Antistatische vloeren worden gebruikt op plaatsen waar licht ontvlambare en zeer brandbare vloeistoffen worden verwerkt, stof of dampen aanwezig zijn in explosieve concentraties, gassen worden geproduceerd of explosieven zoals munitie of vuurwerk worden verwerkt en opgeslagen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Sectoren die antistatische vloeren gebruiken, zijn onder meer de chemische industrie, laboratoria en onderzoeksfaciliteiten of drukkerijen. De vloeren worden ook gebruikt om het hoogste niveau van werkveiligheid en explosiebeveiliging te garanderen in de waterbescherming en in veel traditionele industrietakken met explosievrije zones. Een statische ontlading kan namelijk gevaarlijk zijn en moet in de grond worden afgevoerd.

Gebruikelijke ruimtes in een gebouw zijn de opslagruimtes, technische ruimtes, assemblage- en productiehallen of gangen. Maar het is ook mogelijk om opvangbekkens te behandelen met een antistatische coating.

Het spreekt vanzelf dat antistatische vloersystemen een geleidend vermogen hebben, maar ze bieden ook een mechanische en chemische weerstand. Bovendien kunnen ze slipbestendig worden gemaakt, overbruggen ze scheuren en zijn ze uitermate slijtvast. Daarnaast zijn ze gemakkelijk schoon te maken. In elk afzonderlijk geval kan het juiste systeem worden uitgewerkt en aangebracht.

Installateurs, laat Remmers voor u werken

Installateurs van elektrisch geleidende en antistatische vloersystemen kunnen hun voordeel doen met het uitgebreide en praktische productportfolio van Remmers. Dankzij de goede geleidende eigenschappen van de transversale geleidende laag hoeven ze koperstrengen niet meer in een uitgebreid roosterpatroon aan te brengen, maar kunnen ze die meestal aan de aardingspunten bevestigen. Een greep uit de voordelen:

 • De vloercoating is eenvoudig aan te brengen.
 • Er is minder kans op fouten.
 • U bespaart tijd en verbruikt minder materiaal.

Met Remmers aan uw zijde bent u altijd zeker van het beste advies. Met onze schat aan informatie en decennialange knowhow staan we klaar om al uw vragen over uw specifieke projecten te beantwoorden. Dankzij het deskundige advies van

 • Remmers Professional Planning
 • het Bernhard Remmers Institute for Analytics
 • de Bernhard Remmers Academy
 • en onze vakbekwame keyaccountmanagers

krijgt u alle steun om uw project tot een goed einde te brengen.

Ontdek de ESD- en AS-systemen in detail

Onze brochure over de elektrisch geleidende en antistatische vloercoatingsystemen geeft u een nog dieper inzicht in hun eigenschappen, structuur en toepassing. In dit uitgebreide document vindt u snel alle informatie over onze producten.

Telkens weer een goede investering: Remmers ESD- en AS-vloeren

Micro-elektronische onderdelen kunnen zelfs door de kleinste ontladingen storingen ondervinden of stukgaan. Maar storingen of een volledige uitval treden vaak pas op als het eindproduct al in gebruik is. Dit leidt tot dure downtime of het terugroepen van producten. Schade door elektrostatische ontlading voorkomen is een absolute prioriteit, omdat de kosten hoog kunnen oplopen. De nodige inspanningen leveren en beschermende maatregelen nemen is dan ook een must. In ruimtes die beschermd zijn tegen elektrostatische ontlading is de vloerbedekking een belangrijk onderdeel. De keuze van de juiste vloerbedekking kan problemen door elektrostatische op- en ontlading aanzienlijk verminderen.

Telkens een goede investering: ESD- en AS-vloeren van Remmers

Hoogwaardige ESD- en AS-vloeren van Remmers

De hoogwaardige elektrisch geleidende en antistatische vloercoatings van Remmers zijn een veilige manier om spanning af te voeren. Ze voorkomen dat elektrostatische spanning zich opbouwt bij personen en machines.

Alle voordelen van elektrisch geleidende en antistatische vloeren in één oogopslag:

 • Systeemoplossingen op maat voor elke toepassing;
 • Veilig en duurzaam;
 • Hoge mechanische weerstand;
 • Snel en eenvoudig te plaatsen, zonder verbindingen;
 • Bestand tegen chemicaliën;
 • Kunnen slipbestendig worden gemaakt;
 • Eenvoudig schoon te maken;
 • Fysiologisch veilig na volledige uitharding, vrij van nonylfenolen en emissiearm;
 • Kleurkeuze op maat.

Meetwijze

Om u optimaal te ondersteunen, hebben we voor u een handig meetsjabloon gemaakt. Klik op de knop om het document te bekijken en te downloaden.

Download

Reinigings- en onderhoudsinstructies

Goed en regelmatig onderhoud beschermt het vloersysteem en zorgt ervoor dat het zijn waarde gedurende lange tijd behoudt. Dit is vooral belangrijk in zones waar zich elektrostatische ontladingen voordoen en in antistatische ruimtes, omdat vuil en stof een isolerende werking hebben en verhinderen dat de vloer zijn essentiële taak – spanning in de grond afvoeren – kan vervullen. Klik op de knop om onze reinigings- en onderhoudsinstructies voor elektrisch geleidende en elektrostatische vloeren te downloaden.

Download

Ontdek de ESD- en AS-vloersystemen in detail

In onze brochure over de antistatische en elektrisch geleidende vloercoatingsystemen vindt u vast het juiste systeem voor uw project.
In dit gedetailleerde document vindt u snel alle informatie over de producten en krijgt u alle tools voor een verkennend gesprek met onze deskundigen.