©

Steenversteviging

Doelgerichte verjongingskuur voor minerale ondergronden

De verwering van een materiaal gaat altijd gepaard met een verzwakking van de structuur. Deze verzwakking ontstaat in het algemeen doordat de oorspronkelijke poriënstructuur breder wordt en heel zelden door echt verlies aan bindmiddel. Het belangrijkste doel van een verstevigingsmaatregel bestaat in het doelgericht vullen van de door verwering nieuwe ontstane poriënruimte. Dit gebeurt door het aanbrengen van extra van nature identiek bindmiddel.

Bij nieuw materiaal bijvoorbeeld net gedolven natuursteen is het sterkteprofiel in de regel homogeen, zodat sterkte en elasticiteit aan het oppervlak van het materiaal gelijk is aan de gehele doorsnede hiervan. Deze door de verwering verloren gegane toestand moet door een versteviging hersteld worden, zonder dat naast sterkte en elasticiteit andere karakteristieke eigenschappen van het materiaal worden beïnvloed.

Even groot als de hoeveelheid bouwmaterialen – te beginnen bij de diverse natuursteenvarianten van baksteen en natuursteen tot en met beton – en de verschillende weersinvloeden is ook de hoeveelheid mogelijke verweringsprofielen. Hier wordt duidelijk dat voor het bereiken van uitgebalanceerde sterkteprofielen verschillende verstevigingstypes noodzakelijk zijn.

Dienovereenkomstig worden door Remmers verstevigingstypes aangeboden, die voor zich voor wat betreft de criteria als volgt onderscheiden:

  • Bindmiddelgehalte – de zogenaamde hoeveelheid gelafscheiding
  • Gelstructuur – met of zonder elastische componenten
  • Soort bindmiddel afgestemd op de ondergrond

Kiezelzuurester is een vloeistof en kan dus zonder toevoeging van oplosmiddelen in de poriënstructuur worden aangebracht. Door verschillende mengverhoudingen van grove en kleine moleculen kunnen de eigenschappen van een versteviging, met name de hoeveelheid gelafscheiding, dat wil zeggen de hoeveelheid van de in de poriënstructuur ontstane kiezelgel, zeel doelgericht variëren. Naast de hoeveelheid gelafscheiding zijn door verandering van soort en hoeveelheid katalysator en de toepassing van oplosmiddelen andere varianten met betrekking tot het indringvermogen en de reactiesnelheid enz. mogelijk.

Door de zeer doelgerichte combinatie en variatie van deze parameters is een pallet van steenverstevigers ontstaan die voldoende keuze en daarmee aanpassingsmogelijkheden aan de te consolideren ondergrond biedt.

Alle steenverstevigers op basis van kiezelzuurester hebben een bepaalde karakteristieke eigenschap, wat hen onderscheidt van andere verstevigers. De ontstane verstevigende kiezelgel bezit een eigen porositeit. Deze zogenaamde secundaire porositeit zorgt ervoor dat de capillariteit en dampdoorlatendheid van het verstevigde materiaal behouden blijft.


Steenversteviging

3 producten gevonden
 

Weergave:

Art.nr. 071905

Steenversteviger op basis van kiezelzuurester (KSE) met een geringe hoeveelheid gelafscheiding (10%) ter voorkoming van overversteviging en het verkrijgen van een uitgebalanceerd sterkteprofiel

Art.nr. 072005

Oplosmiddelvrije steenversteviger op basis van kiezelzuurester (KSE)

Art.nr. 065405

Oplosmiddelvrije, speciale versteviger voor kalksteen op basis van kiezelzuurester (KSE) met speciale toevoeging ter verbetering van de hechting